Viva La France!

Idag är det presidentval i Frankrike! Bland kandidaterna finns Nicolas Sarkozy, det konservativa högerpartiet UMP's (Union pour un Mouvement Populaire) kandidat som enligt aftonbladet leder de flesta opinionsmätningarna, med socialisternas (Parti Socialiste) kandidat Ségolène Royal tätt efter. På tredjeplats ligger Francois Bayrou, en mitten/höger-kandidat som är kritisk mot det huvudsakliga högerpartiet UMP, och som kör sitt eget race. På fjärdeplats i opinionsundersökningarna ligger Jean-Marie Le Pen, som är helt tokig.


image10


Det blir spännande att följa! Valet kommer troligen inte att avgöras idag, för om ingen kandidat får egen majoritet så blir det ett nytt val den 6:e Maj mellan de två kandidater som får flest röster i dagens val. Idag är det helt enkelt utslagning som gäller, och vi (jag) kan bara hålla tummarna för att socialisternas Royal inte blir utslagen av uppstickaren Bayrou. Sarkozy går nog vidare i vilket fall. UMP har haft presidentposten i Frankrike sedan 1995 genom Jacques Chirac, nu är det hög tid för ett byte till vänster tycker jag, och för övrigt så vore det jättekul om Frankrike fick sin första kvinnliga president.

Exakt vad presidentposten i Frankrike innebär är omöjligt att säga, eftersom Frankrike, likt USA, har ett sanslöst komplicerat politiskt system som till synes är konstruerat för att skrämma bort människor från politiken. Tydligen så tillsätter presidenten en premiärminister som är den som har mest att säga till om, men premiärministern kan när som helst avsättas av Frankrikes "National Assembly", där högerpartiet UMP för tillfället har egen majoritet. Vad skulle då hända om socialisternas kandidat vann presidentvalet? Who knows!?! Det hela påminner om den politiska soppan i USA. Hur som helst så bifogar jag här en bild som gör det franska politiska systemet mer lättbegripligt. Nu kommer allt att bli glasklart:



image11

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag förstår min inte på deras politiska system. Jag skulle väldigt gärna vilja hävda att jag gör det, men allvarligt, jag fattar inte.

2007-04-22 @ 12:12:13
Postat av: Mufflon

Du är verkligen inte ensam.

2007-04-22 @ 12:38:03
URL: http://salenko.blogg.se
Postat av: Shazbot

Du är min favoritbloggare Tomas!

2007-04-22 @ 12:51:28
URL: http://shazbot.blogg.se
Postat av: Mufflon

Tack som fan!

2007-04-22 @ 12:56:34
URL: http://salenko.blogg.se
Postat av: Shazbot

Nu tror jag att hon kvinnan och UMPs duden gått vidare? Heja kvinnan!!

2007-04-23 @ 08:08:00
URL: http://shazbot.blogg.se
Postat av: Osto

Allt känns så självklart nu Tomas.

min röst hade gått till Karl Ruprecht Kroenen.. han ser iaf charmigast ut.

2007-04-23 @ 08:51:34
Postat av: Mufflon

Ja, Kroenen är rätt twoe faktiskt.

Yay för Royal! Synd bara att Sarkozy fick flest röster, får hoppas på ändring i följdvalet.

2007-04-23 @ 10:44:16
Postat av: Ican

De skrämmer mig alla lite..

2007-04-24 @ 09:12:01
URL: http://icans.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0