Denna jäkla salladsbar

Nu har den omtalade salladsbaren i Göteborg sålts, och de nya ägarna har tecknat kollektivavtal. Bra! Då var detta ur världen. Då kan man kanske äntligen få slippa höra arbetsgivarsidans gnäll om hur stora stygga facket kör över små oskyldiga företagare. En företagare som vägrar teckna kollektivavtal är inte oskyldig. Det enda man förlorar på att teckna kollektivavtal är möjligheten att konkurrera med taskiga villkor för de anställda. Genom att skaffa konkurrensfördelar via låga löner och utebliven semesterersättning och sjuklön (och dylikt ofog) så tränger man ut andra företag (i detta fallet restauranger) som har schyssta villkor, trots att man vare sig är effektivare eller har högre kvalitet på sina varor och tjänster. Genom att tvinga alla restauranger att ha schyssta villkor för de anställda så jämnar man ut spelplanen, restaurangerna kan nu bara konkurrera på riktiga områden, såsom service, kvalitet och effektivitet. Restaurangerna måste nu helt enkelt bli BÄTTRE för att kunna stå sig i konkurrensen, istället för att bara lämpa över kostnader på de anställda.

Även argument som att de anställda på restaurangen i fråga inte efterfrågar kollektivavtal faller platt, eftersom kollektivavtal här är till skydd för ALLA restaurang-anställda, då de förhindrar att någon enskild restaurang konkurrerar ut andra restauranger med fula metoder. Så jag säger grattis till Hotell- och restaurangfacket. Keep it up!

Kommentarer
Postat av: Per

Precis! Sen finns det ju inget som hindrar en arbetsgivare att ge sina anställda bättre lön eller mer semester osv än vad som är minimum enligt kollektivavtal. Så vitt jag vet iaf...

Så jag fattar inte varför tjejen som hade resturangen inte bara tecknade kollektivavtal och sedan fortsatte som vanligt, om nu de anställde hade det så bra.

2007-04-11 @ 15:49:34
URL: http://naifuzan.blogg.se
Postat av: Mufflon

Ja exakt, kollektivavtalet är bara en undre gräns, så om villkoren verkligen var så bra så hade hon inte förlorat något alls på att teckna kollektivavtal. Hon var bara tjurskallig. Sen så trivdes hon nog rätt bra med att vara "media darling" och att bli ompysslad av hela borgar-sverige medan facket målades upp som nån slags skurk.

2007-04-11 @ 17:54:53
URL: http://salenko.blogg.se/
Postat av: Per

Haha, nu låter vi som han som Sverker snackade med du vet... Fast vi säger inte emot varandra så mycket.. Precis! Ja, exakt!

2007-04-11 @ 18:02:21
URL: http://naifuzan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0